Skaldjursfrossa - borta

Ett berg av hummersläktingen languster. Bara att ta för sig.



Skaldjursfrossa - hemma


1.Ört-creme fraiche
2. Kallrökt lax
3. Gravad lax
4. Rödlöksvinegrette
5. Varmrökt lax
6. Färska räkor
7. Aioli
8. Bläckfisksallad
9. Skaldjurssnittar
10. Ostron

Klassiska skaldjustoast på inte fullt så klassiskt vis

Rökta räkor och HP-sås gör att det inte riktigt smakar som den typiskt svenska 90-talsförrätten utan får lite mer karaktär.


Pilgrimsmusslor serverade med höstens primörer

Det kan inte sägas nog ofta: Med kantareller i frysen blir höstens primörer vårens delikatesser.



Pilgrimsmusslor serverade med kantareller, sparris, morot och lök stekta i grädde.

Kamben med fransk potatissallad

Revbensspjäll eller kamben älskas året om men blir förhoppningsvis vanligare på middagsbordet nu till grillsäsongen....



Den franska potatissalladen med rödlök, tomat, sallad och en dijonsenapdressing är betydligt mycket mer fräsch och somrig än de tunga majonnäsbaserade potatissalladerna man hittar i kyldisken på COOP.

Presentask från pralinhuset

30 praliner i en kartong från Pralinhuset. Alla olika. Och alla med ett överraskande inre.

För att sammanfatta fanns det 30 unika smakbomber i guldpaketet med rosorna på.


Sesampanerad halloumiost

Trots att grillad halloumiost är något av det godaste som finns så kan det vara roligt att variera sig lite. Panera den cypriotista osten i sesamfrö och få ett perfekt tillbehör till picknicken.


Grön ärtsoppa

Gul ärtsoppa ska man äta på torsdagar med senap och pannkakor.

Grön ärtsoppa ska man äta på lördagar som förrätt eller kanske som en aptitretare innan förrätten.


Duck a l'Orange

Anka serverad med apelsinsås, baconlindad sparris, sidosallad och råstekt potatis.



Ankan ska stekas ordentligt på skinnsidan för att få skinnet riktigt krispigt. Därefter steks den färdigt i ugnen. Den ska serveras rosa, det är ju trots allt inte kyckling...

Skaldjursceviche eller skaldjuscocktail?

Det får vi aldrig veta men en härlig lätt och somrig förrätt är det i alla fall.



Avocado, mango, gurka, chili, räkor och citron.

Pappardelle med blåmusslor

Efter bokrean kommer alltid ny matinspiration.
Pappardelle med blåmusslor, persilja, chili, vitlök och vitt vin. Lyxigt, snabbt och underbart gott.


Renskav med rostad mandelpotatis

Höstmat egentligen. Men med kantareller i frysen och med viltskav från ICA kan man njuta året runt. De exotiska smakerna från råvarorna som egentligen finns så nära, vilt, svamp, lök och grädde. En klick hemlagad lingonsylt blir pricken över i.


Smultronstället

I Söderköping kan man göra tre saker:

1. Drömma pittoreska drömmar om söta små samhällen där alla lever i harmoni med varandra
2. Titta på när båtarna slussas
3. Äta glass

Och äta glass, det kan man göra ordentligt på Smultronstället. Enorma glassar med godis, leksaker, kakor, kolsyreis, eld, flaggor och dekorationer. En stor del i nöjet är att köa för att komma in på restaurangen då man kan stå och se alla människors förundrade miner när de får sina glassar. Bordsserveringen och de enorma menyerna ökar även de nöjet med utflykten. Själv förundras jag över servitriserna som vågar bära de fullastade brickorna med alldeles för hög tyngdpunkt. Undrar hur många glassar som trillar i knäet på en gäst varje sommar..










På tal om kräftor...

...så kan jag inte låta bli att längta lite efter kräftsäsongen. Även om havskräftor är hundra gånger godare (och dyrare) så är det ändå en viss charm över att frossa i dessa kadaverätande djur. En sallad, en västerbottenspaj och bröd med aioli så är man hemma. Kanske snapsen gör sitt till ändå...



Lite mer raffinierat är dock att gratinera havskräftor. Nedan gratinerade med saffran, vitlök respektive chili om jag inte missminner mig. Fantastiskt gott även utan snaps.



Uer med havskräfta

Uern, eller kungsfisken som den också heter, är lite lagom otäck när den ligger där i fiskdisken i saluhallarna, knallröd med stor mun och stora ögon. Men oj vad imponerad man blir över fingerfärdigheten hos personen som fjällar och filéar fisken i ett nafs och oj vad imponerad man blir över det fasta köttet och den goda smaken hos fisken. Den känns lyxig och den känns rätt.

Här serveras uern med en halv kryddsmörsgratinerad havskräfta, yoghurtsås, ugnsrostade tomater, chiliaioli och potatispuré med gräslök och tryffelolja.


Oxfilé med bakpotatis och tre såser

Sås 1: Chevre-röra
Sås 2: Vitlökssås
Sås 3: Rödvinssås smaksatt med grönmögelost



Mycket gott, men på något sätt är oxfilén så god i sig själv att det känns överflödigt. En stor grönsallad med granatäpple gör att köttets egna egenskaper kommer till sin rätt.


RSS 2.0